keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Kasvomaalailu

Tähän siis jäätiin.
Jouduin ennen pintakäsittelyn aloittamista korjaamaan pään ohjaussauvan kanssa sattuneen aivopierun. Tein takaraivoon reiän, josta ohjain mahtui sisään ja sitten vain junttasin sen kiinni kuumaliiman ja paperimassan avulla.

Ennen pintakäsittelyä nukke pohjustettiin gessolla. Tässä oli taas se kolmen kerroksen sääntö. Jäljestä tuli yllättävänkin siistiä jopa kovalla siveltimellä, kun kerrokset hioi välissä. Perfektionistisimmat voivat käyttää kittiä pinnan tasoittamiseen ennen gessoa.






Luonnoksessa tosiaan olin suunnitellut keijukaiselle aika erikoisen hatun. Totesin että se lienee parasta toteuttaa paperoimalla, joten vedin nuken päähän kelmuhupun, jonka päälle muotoilin plastoliinista krookushatun.

Krookushattu






Ja paperia päälle

Tästedes muuten pyrin tekemään sitten kaikki paperoitavat jutut negatiivi-kipsimuottiin tai edes kovan mallineen päälle... Hattu nimittäin vähän kurpsahti kuivuessaan. Plastoliinimalli lähti yllättävän nätisti ulos jopa hatun suiposta hiipasta.





Avitin vähän lusikalla.

 Reunat siistittyäni pohjustin hatunkin taiteilijagessolla. Se aine ei muuten ole ystäväni, jostain syystä, aina, gesso halkeilee kuivuessaan ja työni ovat aina täynnä railoja... Hiominen ja monet kerrokset onneksi peittivät ne aika tehokkaasti.

Nukkien maalaamiseen käytettiin Folk Art -maaleja, jotka ilmeisesti ovat ammattilaisten suosimia värejä ja hirmu kalliita. Vähän hävettää, lotrasin nimittäin samaisia maaleja pienenä ihan kamalasti ja ylijäämät (aika isot määrät...) annoin aina kuivua kippoon. Hups.

Noh, näissä maaleissa on aika paljon värivalikoimaa, mutta tilaamani ihonväri ("tavallista" skin tonea tummempi) katosi jonnekin matkan varrella. Sekoittelin siis ihonvärin itse. Siitä tuli vähän aiottua punertavampi, mutta...





Ihan hyvä. Maalailin korostuksia vaaleammalla ja tummemmalla värillä. Tyypin silmät olisi pitänyt jättää valkoisiksi, mutta minäpä nokkelana tyttönä vetäisin myös ne ihonvärisiksi. Onneksi asian sai vielä korjattua valkoisella maalilla.





Silmien maalaus on ihan oma taiteenlajinsa. Ohjeet voi kyllä antaa, mutta kokeilemallahan sen parhaiten oppii (miun mielestä).




Kuvan työvaiheet:
1. pohjusta silmä tasaisen valkoiseksi
2. maalaa iiris silmän hallitsevalla värillä
3. sävytä iiris (värivaihtelua ulkoreunaan ja/tai pupillin ymärille)
4. maalaa mustalla pupilli
5. lisää valkoiset valotäplät tuomaan eloa ja kiiltoa
6. muut hifistelyt (silmänurkka, ripset, rajaukset yms.)

Vasta näin maalauksen jälkeen kannatti kiinnittää pää paikoilleen, kun kaulan aluetta ei tarvitse enää operoida. Päälaelle ei tullutkaan solmua, kuten luulin (tai tuli, mutta solmu ei ole päätä paikallaan pitävä voima), vaan mm. tuulipuvuntakeista tuttu kiristin.

Ihan tavallinen kiristin.

Jalkaterät edelleen valkoiset, koska niihin tulee kenkäset.

Olen ehtinyt tehdä jo osan vaatteistakin, mutta niistä kertova blogimerkintä tulee vasta tekstiilityökurssin yhteydessä!

Materiaalimenekki tähän mennessä:
rautalankaa (2 mm) ~2 m
paperimassaa ~200g (kuivana jauheena)
puupalloja, halk. ~2 cm 4 kpl
puuhelmiä, halk ~1 cm 6 kpl
alumiinifoliota ~40 cm
voimapaperia ~2 m
liisteriä ~ 1 l
kipsiä ~puoli säkkiä
maaleja ~10-20 ml
kuumaliimaa ~yksi puikko
kuminauhaa ~10 cm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti