tiistai 2. huhtikuuta 2013

Valopöytä

Valopää-hahmon lisäksi keksin että hei, olen haaveillut aika pitkään omasta valopöydästä, ja nythän olisi ihan loistava tilaisuus semmoinen väsätä.

Toimintaperiaate on aika simppeli.
Aloitin heittämällä veikkauksia lootan mitoista. A3-arkkihan siihen päälle pitäisi mahtua, joten sisämittojen tulisi olla yli 400 x 600 mm. Lopullisiin piirustuksiin mietin myös palojen liittämiset toisiinsa.

Kulma.
Suunnitelmana oli siis myös vuorata laatikko jollain heijastavalla materiaalilla, esim. alumiiniteipillä, kiinnittää led-nauhat laatikon pohjalle ja laittaa päälle opaali pleksilasi.

Laatikon tekeminen ei ollut loppujen lopuksi ylitsevuotavan hankalaa. Noiden lovien tekeminen oli ihan uusi juttu. Oletin että ne olisi tehty jyrsimellä (hui!), mutta ilmeisesti tuommoiset on ihan näppärää tehdä myös sirkkelillä.
Loota pysyy kasassa 8mm puutapeilla.




Mallailin led-nauhaa laatikon pohjalle, ja totesin että tähän menee kaksi metriä sitä tavaraa. Kun tarvittavien osien määrä ja koko oli selvillä, sain porattua laatikon kylken myös aukot kytkimelle ja virtajohdolle. Kytkin halusi 12mm reiän ja virtajohto 12mm x 9mm aukon. Pähkäilin että miten ihmeessä saan nuo porattua, mutta onneksi vaakaporakone pelastaa <3.
Ensi kerralla sitten selvitän tarvittavat aukot etukäteen ja teen ne, kun tuote on vielä käsiteltävänkokoisissa osissa...
4 x 500mm = 2m

En halunnut jättää pöytää alkuperäisen väriseksi, koska pidän mäntyä loppujen lopuksi aika tylsän värisenä puuna. Maaliluokasta löytyi mahonki-vesipetsiä, joten sudin sillä laatikon ulkopinnat ja vähän sisäreunaakin.
Lakatessa tyhmäilin enkä älynnyt laittaa työn alle korokkeeksi palikoita ja alareuna jäi sitten kiinni pöytään. Reuna piti hioa, petsata ja lakata uudelleen, mutta nyt sitä ei edes huomaa :)

Juotosten tekeminen vaati reilusti ajatustyötä, sillä virtajohto ja kytkin piti saada jäämään boksin ulkopuolelle kun kaiken muun piti jäädä nätisti sisäpuolelle. Päädyin lopulta siihen, että yksi juotos täytyisi tehdä vasta laatikon sisäpuolella, että koko rimpsun sai kulkemaan nätisti kytkimen 12mm leveästä aukosta sisään.
Havainnekuva valmiista viritelmästä.
Ennen valojen asentamista kuitenkin teippasin laatikon sisäpinnan alumiiniteipillä a) heijastuksen takia b) ettei puu pääse vahingossakaan kuumenemaan.
Kumilasta osoittautui erittäin näppäräksi välineeksi tässä.

Kun koko loota oli teipattu, mittailin ja merkkasin led-nauhan paikat mittanauhan avulla ja kiinnitin ledit paikoilleen karhutarralla. Yhdelle karhutarran leveydelle sai kaksi ledinauhaa, joten jouduin vähän pienimään. Aika tujua tavaraa tuo karhutarra, meinasi sakset jäädä useammin kuin kerran jumiin...

Kiinnitetty.
Mystinen sekamelska kytkimen luokse.

Laatikon seinämä oli liian paksu, että olisin voinut hyödyntää kytkimessä valmiiksi ollutta kiinnityssysteemiä. Iskin sen sitten kiinni silikoniliimalla. Hyvin pysyy.

 


Ulkopohjan petsauksesta tuli aika ruma, enkä myöskään tykkää siitä, että valopöytä kolisee kamalasti aina kun sitä siirtää, joten liimasin pohjaan mustaa huopaa. Kiitos kaunis kangaskaupan myyjille, antoivat pohjahuovan mukaan luotolla, kun olin unohtanut lompakon kotiin \o/


Pöytäpinnan pleksi piti käydä hakemassa jostain teollisuusalueelta Lahden eteläpuolelta. Koululta ei siis tosiaan löytynyt kuin korkeintaan kaksimillistä opaalipleksiä, ja jos haluaa pöydän kestävän sen, että sen päällä piirretään, pöytälevyn pitäisi olla 6mm paksua. Tilasin levyn puhelimitse ja kävin seuraavana päivänä hakemassa bussilla.
Suojakalvot vielä päällä.
Levy muuten oli noin kolme milliä suuntaansa isompi kuin tilasin, joten pääsin pienentämään sitä. Arveltiin, että sirkkeli vaan tappaisi koko levyn, joten hurautin sen pienemmäksi vannesahalla. Nyt pöytä on valmis ja hienosti toimii, mutta tämänkin kuvia saatte odottaa näyttelyyn saakka ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti