Nyt siis olisi tarkoitus tehdä tekoruokaa. Halusin päästä kokeilemaan vaikka mitä kivaa, joten taktikoin ja valitsin kakun, johon tulee hyytelömäinen täyte, pursotuksia, mansikoita, lehtiä ja keksejä ja josta on leikattu pois palanen.
Tässä kaksi referenssikakkuani: Mökkiläisen murotäytekakku (Kinuskikissa) ja Mansikkaklassikko (Kinuskikissa)
Tarkoitus siis olisi tehdä pyöreä kakku, jossa on kivoja pursotuksia ja päällä murotäytekakun tyyliin mansikoita ja keksejä, ja josta on leikattu viipale pois sekä mahdollisesti laittaa tämä viipale erilliselle lautaselle.
Lähdin hommaan kaivamalla varastokaapista uretaanikakun. Itse tosiaan olisin valanut köntän suoraan kakkuvuokaan, jolloin se olisi ollut suoraan oikeankokoinen ja -muotoinen, mutta koska emme pysty valamaan niitä itse atm, käytettiin jonkun toisen ryhmän valmiiksi sörssäämiä möhkäleitä.
Uretaanipalaseni tosiaan muistutti aluksi enemmän valtavaa kiveä kuin kakkua, joten muotoilin sitä sahan ja katkoteräveitsen avulla ja leikkasin kolmeksi kakkupohjaksi.
Kolmeen osaan. |
Geelikynttilämassa on ainetta josta - yllätys, yllätys - tehdään geelikynttilöitä. Massa on kirkasta ja hyytelömäistä, ja sitä voi värjätä geelikynttilöille tarkoitetulla pigmentillä. Näitä tarvikkeita ilmeisesti saa ihan useimmista askartelukaupoista. Kynttilämassan voi sulattaa uudelleen ja uudelleen, ja se käyttäytyy aika lailla samoin, kuin esim. liivatteella jähmetetty hyytelö.
Geelikynttilämassa sulatetaan liedellä kattilassa ja värjätään. Sekaan voi heittää haluamiaan sattumia esim. leikkimään marjoja. Ainetta täytyy valvoa koko ajan, koska se voi syttyä palamaan. Kattilan kansi ja/tai sammutuspeite olisi myös hyvä olla ulottuvilla.
Kun massa on sulaa lirua, se kaadetaan/lusikoidaan oikeaan osoitteeseen. Itse vedin kakun ympärille leivinpaperista reunukset, jottei löysä liemi karkaisi pitkin pöytiä.
Kun kynttilämassa oli jähmettynyt, levitin lisää akryylia, jotta sain kakkupohjat tarttumaan toisiinsa, ja päällystin koko kakun akryylimassalla. Pursotukset tarttuvat nätimmin akryylimassapintaan kuin uretaaniin ja kynttilägeeliin, ja lisäksi mahdollisesti irvistävien pursotusten välistä ei kurkistele kakkupohjaa ja "hilloa".
Levittäminen hytiseväisen geelin päälle ei oikein onnistunut... |
Sitten aloin valmistaa mansikoita ja keksejä.
Ostin kaupasta paketin Ballerina-keksejä (jostain syystä en löytänyt Muro-keksejä, vaikka kiersin neljä ruokakauppaa!) ja pakastemansikoita (myyjät katselivat pitkään kun puristelin pakastealtaan mansikkapusseja nähdäkseni minkä kokoisia mansikoita niissä oli). Keväämmällä voisin ottaa valut tuoreistakin, nyt ne maksavat mansikoita... [pun intended]
Täytin kekseissä olleet urat plastoliinilla ja iskin keksit ja marjat kipsiin.
Mansikat valettiin revultexista, joten niiden muottien ei tarvinnut olla päästävät, mutta se aiheutti pientä päänvaivaa mallineiden poistamisessa muoteista... Mansikat tulivat sieltä sitten pois paloina ja mössönä lusikoimalla, ja lopulta pesemällä. Kekseistä taas ylempi kerros lähti ihan kivasti, mutta alempi oli muuttunut taikinamaiseksi mössöksi muotin pohjalle, ja piti sekin lopulta pestä pois.
Kipsin kuivuttua keksimuotit eristettiin ja mansikkamuotit laitettiin lämpenemään puhaltimen eteen. Keksit päädyttiin valamaan kuumaliimalla.
Pelkkään kuumaliimaan ei meinannut maali tarttua, ja lisäksi halusin kekseihin vähän epätasaisemman pinnan (etenkin takapuolelle), joten paperoin ne silkkipaperilla. Koululla oli vain vihreää, joten pesin paperista värin pois.
![]() |
Silkkipaperisilppua. |
![]() |
Parilla maalikerroksella alkaa jo näyttää vakuuttavalta. |
![]() |
Nämä mansikat ei todellakaan ole syötäviä... |
![]() |
Kahden päivän kuluttua mansikat näyttivät tältä. |
Disfigured. |
Siementen maalaaminen lakan päälle näytti kuitenkin sen verran hurjalta, että päädyin vetämään punaisen lakan siementen päälle. Viimeistelin marjat kerroksella kiiltävää lakkaa.
Aika hyvä. |
Nom nom? Tuommoinen lautanen muuten tulee valmiin kakun alle. |
Kontin tuunaustorilta löytyi kivasti jonkun hyvin kärsineen muovikasvin lehtiä, jotka muistuttivat aika lailla mansikan lehtiä. Paria piti vähän pienentää, mutta muuten olivat melkein täydellisiä sellaisenaan.
Joten.
Leikkasin putkilon auki ja kauhoin akryylimassaa kakun päälle. Siihen tökin nuo marjat, keksit ja lehdet paikalleen. Toiseen akryylimassatuubiin teippasin tavallisen pursotustyllan, ja pursottelin kuin kermavaahtoa. Erona se, että tämä oli huomattavasti jäykempää ja haisi hassulta.
Hienot tylla-mcgyveröinnit näkyy. |
Alareuna jäi rumaksi, joten pursottelin sen piiloon. |
Kaakun kuorrutuksen kuivuttua noin suunnilleen, hoksasin että koko komeushan oli jämähtänyt kiinni ämpärinkanteen, jonka päällä operoin. Ihan kivasti se kuitenkin mattopuukolla siitä lähti. Lopulta leikkasin kakusta palan irti ja asettelin sen ylimääräisten keksien kanssa erilliselle lautaselle. Ihan tavallinen leipäveitsi oli oikein toimiva väline leikkaamiseen. Osa kakun sisällä olleesta akryylimassasta oli vielä hieman märkää, mutta geelikynttilä- ja akryylimassakerrosten hienoinen sekoittuminen paikoitellen oli oikein kiva ja luonnollinen lisä.
Ja tässä valmis tuotos:
To nom - or not to nom? |
- Yksi uretaanikakku
- noin 6 dl kynttilägeeliä
- 6,5 tuubia akryylimassaa
- 3-4 dl revultexia
- 4,5 patruunaa kuumaliimaa
- 50 cm rautalankaa
- tekokukan lehtiä
- silkkipaperia
- akryylimaalia
- lakkaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti