perjantai 15. helmikuuta 2013

Suutari, räätäli, pikipöksy Pietari - osa 2

Vaatteiden tekeminen... Tätä on tosiaan tullut harrastettua ihan kiitettävästi, joten eipä tullut aina mieleen dokumentoida kaikkea, mutta ainakin yritin kovasti.

Vaatteiden tekeminen - niin ihmiselle kuin nukellekin - kannattaa aloittaa mittaamisesta. Tässä on aika hyvä kuva yleisimmin tarvituista mitoista:


Omalle nukelleni tuli korsetti, joten pääsin säätämään paitsi kaltevien reunojen kanssa, myös muotolaskosten parissa.

Korsetti, olkajutut, hame(et), housut, hihattimet.


Kaavoitus on itselleni niin tuttua touhua, että sen selittäminen tuntuu hieman vaikealta, mutta yritän nyt vähän avata. Eli ensin mittojen perusteella piirrellään paperille kaava, ja katsotaan näyttääkö se ihan älyttömältä (tämä on hieman hankalaa, jos ei ole kamalasti ennen kaavoja käsitellyt). Jos näyttää, niin tehdään siitä vähän vähemmän älyttömän näköinen esim. korjaamalla kulmia. Paperiversioita sovitetaan nuken päälle (esim. teippi on aika näppärä) ja korjataan mokia, esim. saumoja, jotka ei osu yhteen. Sitten tehdään kokeiluversio jostain jämäkankaasta, esim. lakanasta. Lakanaversiosta saa vielä korjattua lisää jos jossain fuskaa (yleensä muotolaskokset).
Tässä vaiheessa hoksasin että hihattimet on pakko jättää pois, koska ne vaikeuttavat kyynärnivelen liikkumista entisestään (jäykähkö jo muutenkin kun sekä olka- että kyynärvarret on paperoidut osaset eli nivel on aika ahdas).

Sovituksessa paperikorsetti ja lakanakangashame.



Korsetin kaavat kankaalla.

Tämän nuken vaatteissahan ei siis ole kyse vaatteista, vaan kasveista. Korsetin on siis tarkoitus olla se vihreä osa kukan varressa ennen kukintoa, nimi taitaa olla kukkapohjus (?). Halusin siihen jotain pehmeää ja lehtimäistä, joten kiinnittelin rypytettyjä kaitaleita läpikuultavaa vaaleanvihreää korsetin reunoihin.





Olkainsysteemien pointti oli siis olla vaahteran siemenet, siis sellaiset mitä alkusyksystä laitetaan nenän päälle ja leikitään sarvikuonoja.






Ensin piirsin nuken kokoon ja muotoon sopivat kaavat vaahteran siementen muotoon ja leikkasin kankaat. Vaikeimmaksi tässäkin osoittautui ajattelu: missä järjestyksessä kolmen kappaleen pitää olla ja mistä välistä paketti pitää kääntää, että tuo keskelle jäävä keltainen kangas jää keskelle.

Näin se meni. Ruskea nuoli näyttää mistä välistä käännetään.
Näin jälkikäteen ajatellen olisi voinut olla tarkoituksenmukaista kiinnittää tuo alin vihreä ja keltainen kappale toisiinsa liimaharsolla, mutta... kaikkea ei vaan hoksaa :D

Onnistuuko...

Onnistuuko...?
Kun olin onnistunut saamaan siemenet oikein päin, tungin siemenkohtaan vähän lisää täytettä ja tikkasin siemenen kotelon rajat näkyviin. "Häntä" on vain pyöritelty tikkauslangan päistä.

Ja sieltähän se tuli - lopulta.

Ompelin siemenosat käsin kiinni korsettiin. Korsetin takaosaan tuli hakaset, joten nuken vaatteet saa - vau! - irti ilman että tarvitsee rikkoa mitään.
Hameosasta tuli kolmikerroksinen. Alushame on kolmikerroksinen organzahame, tehty hyvin perinteisellä alus-/salsahameen tekniikalla.


Kaikki organzasta tehdyt osat piti huolitella, koska ko. kangas on hanakkaa purkautumaan. Päärmeet olisivat näkyneet läpikuultavassa kankaassa liikaa, joten käytin glitteröityä kynsilakkaa.


Vaaleankeltaisesta satiinista tein kukkahameen terälehtiosion pohjan, sillä se erottuu läpikuultavasta glitter-organzasta ihan hyvin.


Kaikki terälehdet kaksikerroksisia.
Jätin kaavoissa näkyvän laskoksen pois, sillä kaava toimi mainiosti ilman muotolaskostakin kun sen rypytti. Kaikki terälehdet on siis leikattu taitteelta ja ommeltu kaksinkerroin reunojen siistimiseksi ja jämäköittämiseksi.

Päällimmäinen hame on taas organzaa. Terälehtikappaleet on rypytetty kolmion muotoisista kappaleista, joiden pisimmällä sivulla kulkee nauhakuja.

Korsetti, vaaleat terälehdet vielä irrallaan ja valmis päällyshame.
Housujen kanssa meinasi käydä hassusti: korsettia tehdessäni en ollut ajatellut yhtään housujen kaavoja, ja kappas ne eivät mahtuneetkaan niille varaamalleni kangastilkulle.
Onneksi kangasvarastostani löytyi samanväristä collegekangasta, josta sain ne housut leikattua. \o/

Housuihinkin halusin samanlaista pehmeyttä kuin korsetissa, plus hametta kohottavaa efektiä. Joten kun olin saanut housut ommeltua tummanvihreästä collegesta, lisäsin niihinkin vaaleanvihreää hötöä.

Housut ylösalaisin.

Housunkaulukseen ja lahkeisiin tuli kuminauhakujat. Edelleen joka ikinen vaatekappale on riisuttavissa purkamatta mitään \o/

Tässä on jotain vähän arabihenkistä...?
Vaaleankeltaiset terälehdet rypytin ja ompelin kiinni korsettiin. Irto-osiksi jäivät siis housut, alushame ja päällimmäinen hame, joka toisin kuin muut, sidotaan kiinni satiininauhalla - ei kuminauhalla.
Vaahteransiementen kiinnityksestä minulla on ollut visio tosi pitkään. Eli siementen siipien kärkiin tuli kiinni ommeltavat nepparit, joilla systeemi pysyy kasassa.



Huh kun tulee pitkiä merkintöjä... Hattu ja siivet tulee vielä erikseen. Kiitän lukijaa kärsivällisyydestä <3

























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti