maanantai 24. syyskuuta 2012

Naamio - kipsimuotin nousu ja tuho

Mallikuva


Ensimmäisenä työnä saimme hommaksemme valmistaa mukaelmamaalauksiin pohjaksi "puiset" naamiot paperoimalla. Mustavalkoisen tulosteen perusteella muotoiltiin plastoliinista kipsipään päälle naamio, mahdollisimman tarkasti kuvan mukainen. Plastoliinimallista oli sitten tarkoitus tehdä negatiivimuotti kipsiin.




Kipsin sekoittaminen on näköjään aikamoinen taitolaji - siitä tulee aina liian laihaa tai paksua, tai sitten kipsi ei meinaa mahtua sille varattuun astiaan. Laihaa kipsilientä valutettiin ensin varovasti plastoliinimallin päälle ja syntyneitä kuplia yritettiin poistaa puhaltamalla. Tästä sietysti seurasi se, että ainakin meikäläisellä oli kipsiä rilleissä ja kulmakarvoissa...
Kipsimallin kestävyyden varmistamiseksi seuraavat kerrokset olivatkin sitten kipsivellissä uitettua harsoa.

Kipsin annettiin kuivua kai pari päivää, ja sitten mallit oli tarkoitus irroittaa kipsistä. Tässä vaiheessa kuitenkin huomattiin, että kahden oppilaan (minä ja luokkakaveri) käyttämä erilainen plastoliini ei oikein sopinut tarkoitukseen: malli ei lähtenyt irti muotista. Irroitusta yritettiin vaikka millä konsteilla, mutta lopulta luokkakaverin muotti jouduttiin halkaisemaan ja minun sulattamaan, että kipsipäät saatiin viritelmistä ulos.

Toinen yritys negatiivimuottiin


Jouduimme sitten molemmat veistelemään mallin ja tekemään kipsivellikeitokset uudelleen. Sideharso oli loppunut, joten tässä toisella kierroksella oli käytössä hapertunut vanha lakana.

Negatiivimuotin toinen kierros näyttää häiritsevän paljon täytekakulta.


En ole vielä yrittänyt ottaa mallia ulos kipsistä, saa nähdä miten siinä sitten käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti