lauantai 22. joulukuuta 2012

Nukkeilua - taas kerran

Ah nukkekurssi. Tätä lajia olenkin jo ehtinyt harrastaa, kokonaista kuudentoista nuken verran. Tähän alkuun vähän kuvamateriaalia vanhoista töistä:



Ja sitten pohdintaa siitä, mitä nukeksi sopivaa valitsemassani kirjassa olisi. Ainakin keijukaisvalikoima on varsin kattava. :)


Tässä olisi alustava suunnitelma nukesta. 1:1 -luonnoksessa pään koko vielä kasvoi vähän.



Nukkeja tulee siis kaksi, mutta käyn ne erillisinä projekteina läpi noin niin kuin selkeyden nimissä.

Ensimmäinen vaihe oli taas plastoliininen. Plastoliinista muovattiin pään, käsien ja jalkojen mallit.

Puupallot silmiksi, käsin ei vaan saa sileää
Kaikki osat valmiina

Kipsillä ollaankin jo leikitty ihan kiitettävästi. Nyt sillä pääsi taas läträämään. Sopivan kokoisten boksien löytäminen oli vähän hankalaa, joten päädyttiin rakentelemaan sopivia lokeroita keittolan lihalaatikoista väliseinien avulla.



Kädet lillumaan

Muotteja tehdessä kipsistä kannattaa tehdä aika paksua, koska laihan kipsin muuttuminen jähmeämmäksi kestää ärsyttävän kauan.
Kun muotin alapuolen muodostava kipsi oli lokerossaan, sitä täristeltiin jotta ilmakuplat saataisiin pois. Kun kipsi oli vähän jähmeämpää, plastoliinimallit aseteltiin varovasti kipsiin ja painettiin noin mallin puolivälin syvyydelle. Käsissä sormien alle piti nostella kasa kipsivelliä, koska sormet eivät ole ihan tikkusuorana.

Kun kipsi oli saanut hieman kuivahtaa, siihen kaivettiin valuaukot ja kohdistusmerkit [optional] ja kipsiosat eristettiin kovavahalla. (Ja valuaukkoihin paineltiin plastoliinipötköt.)




Kovavahaa
Sitten sekoitettiin taas lisää kipsiä, joka lirutettiin varovasti ensimmäisen kerroksen päälle. Tässä vaiheessa kipsiä kannattaa lappaa sekoitusastiasta jollain pienemmällä kipolla ja jos mahdollista, kaataa vielä jonkin (käden, lusikan tms.) kautta. Korkealta putoava kipsi saattaa tehdä malliin painaumia, irrottaa sen muotista ja tehdä ilmakuplia.

Varovasti!
Huom! Jos aiot kirjoittaa muottiin nimesi ja mitä muotti sisältää [suositeltavaa], se kannattaa tehdä silloin, kun ylempi kerros on vielä kostea. Kovettunut kipsi on oikeasti todella kovaa...

Reilun tunnin kuivattelun jälkeen muotit olivat jo avattavissa. Avaaminen vaatii niinkin hienovaraiset työkalut kuin puukon tai taltan ja puunuijan.



Aukeaa ihan nätisti.
Muotit saivat lojua rimojen päällä puhaltimien kanssa pari päivää, ennen kuin olivat oikeasti kuivia. Rimat siis siksi, että ilma kiertää. Muuten pöytää vasten oleva puoli kuivuu tosi hitaasti.

Joululomaksi saatiin muotit kuiviksi ja mukaan kotiin. Joululoma paperoidessa <3

Nämä muotit siis kaksiosaisia, kerron kolmiosaisesta muotista sitten erikseen.
Kaksiosaisen kipsimuotin ohje.

Muottikokoelmani <3


keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Maskottipuku tuli kuin tulikin valmiiksi

Jouduin luopumaan kaapuideasta, koska ei juuri nyt ole varaa sijoittaa pariin metriin hyvää viittakangasta. Takapainoisuus kuitenkin saatiin korjattua.

Vääntelin siis paksusta rautalangasta tukisysteemin puvun takaosaan. Alla olevassa kuvassa näkyvä lenkki siis nojaa lapaluihin ja estää maskottipukua keikahtamasta pystyyn.


Pehmustettu tukiviritelmä.



Rautalankaviritys siis päällystettiin solumuoviputkella.

Ja enpä tajunnut pukua tehdessä pitää lukua materiaaleista, joten arvioin vain:
rautalankaa - 3m
vaahtomuovia, 10cm - 40 x 50 cm pala (oma)
vaahtomuovia, 1cm - 1 m² (oma)
froteelakanaa - 1,5 x 1,5 m
solumuoviputkea - 0,5 m
sideharsoa - 20 x 20 cm pala
uretaanilevyä - 30 x 40 cm pala
pleksilasikupuja - 2 kpl
oksia - 2 kg (oma)
ompelulankaa - 2 m
kuumaliimaa - 3 patruunaa
sprayliimaa - puoli pulloa
puuliimaa - 2 dl
maalipohja C - 2,5 l
pigmenttipastoja - 4 dl
akryylimaalia - 5 cl

Tunnitkin olisi voinut laskea mutta enpä tajunnut sitäkään :< nyt en osaa edes arvioida. Ensi kerralla sitten.

Ja tässä vielä vähän kuvia:





keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Istuttelin puita

Upea kokoelmani.
Keräsin kerrostalomme viereisestä pusikosta kippuroita oksia ja kannoin pariksi päiväksi sisälle kuivumaan. Luokkakaveri ystävällisesti suostui kuskaamaan nämä autolla kämpältämme koululle, tuota kasaa ei olisi saanut ehjänä kulkemaan bussissa, saatika sitten pyörällä.

Karsin huonoimmat pois ja siistin jäljelle jääneitä vähän. Ja tutustuin samalla työkaluun joka on pakko saada.

Japaninsaha - a must
Hieno ja näppärä keksintö <3 puun lisäksi voi sahailla myös esim. uretaanilevyä.

Ymmärsin niin, että oksat kiinnitetään puvun takaraivoon vastakappaleiden avulla, joten leikkelin uretaanista (tunnet ehkä paremmin nimellä Finnfoam) kuutioita joihin puhkoin oksanmentäviä reikiä.






Jaaaaa sitten liimaamaan. Tähän paras liima oli kuumaliima (jipii... olen sen kanssa niin taitava että...). Joten pistooli kuumenemaan ja mattoveitsellä viiltoja taktisesti sopiviin kohtiin. Oksa työnnettin viillosta läpi ja liimattiin nurjalta puolelta kiinni uretaanikuutioon.

Koulun liimapistoolit ovat muuten jotain aivan uskomattoman ammattilaispyssyjä, jollaista olen joskus pässyt aiemmin kokeilemaan. Ero tiimaripyssyihin on se, että liima on kuumana erittäin juoksevaa. Aiheutti monta läheltä piti -tilannetta, koska jouduin työskentelemään liimattavien kohtien alapuolella. Iik.

Muutama oksa jo kiinni.
Sisäpuolelta

Lopulta sain melko vähin vammoin kaikki oksat paikoilleen. Puvusta tuli mielestäni oikein hieno. Suunnittelin ensin tekeväni pukuun myös kaavun, mutta ensinnäkin, rahaongelma, ja toisekseen...




Takapainoinen köntykseni <3
Maski on jo nyt aika painava ja takapainoinen. Yritän vielä tasapainottaa sitä, mutta saatan joutua painon vuoksi luopumaan kaapuideasta. Katsotaan.

tiistai 27. marraskuuta 2012

Metallipajailut on sitten ohi

Viimeinen metallityötunti ohi, valmista ja melkein valmista tuli jonkin verran. Kukkaraudoista en edes haluaisi puhua, mutta kerron nyt kumminkin.



 Kukkarauta on siis tämän näköinen taikasauva, joka kuumennetaan liedellä tai kuumapuhaltimella, ja jolla tuikataan kovetteessa uitettuun terälehtiaihioon muoto.
Koska homma ei kuitenkaan mennyt ihan niinkuin Strömssössä, käteen jäi yksi kappale opettajan tekemiä mallirautoja, irtonainen varsi, kolmesenttinen laakerikuula, jossa on reikä ja pieni hämmennys siitä, minne se kymmenmillinen kuula karkasi.
Kunhan nahkatöiden vuoro tulee, niin pyörittelen kahvan kohdalle parkkinahkaa etten polta näppejäni tämän kanssa. Ja elättelen toivoa, että käyn joskus iltapajassa tekemässä ne kaksi muuta loppuun.

Ajankulukseni myös metsästelin jämälaatikoista sopivan kokoisia paloja ja leikkelin ja porailin niitä. Syntyi aivan loistava idea.


Ensimmäinen pala

Ta-daa

Oksat on rei'itettyä ja hiekkapuhallettua millin peltiä, runkona toimii viiden millin rautatanko ja kerrosten välillä on M8-muttereita. Tähti on näprätty itse ja joulupallot lähtivät tassuun jonkun halpiskaupan sesonkihyllyltä. Tykkään.

Jostain kumman syystä halusin myös tehdä kypärän. Ensin tehtiin malli paperista, ja sen avulla sitten piirreltiin millin peltiin osat. Vähän hankalanmuotoisten osien leikkaaminen ja hiominen oli aika hermoja kehittävää.

Tuon kulman hiominen... nam.



Lopulta oli aika alkaa kasata kypärää. Se osoittautui yllättävän hankalaksi.




Puolikas valmiina


Metallia oli huomattavasti vaikeampaa saada taipumaan oikeaan muotoon kuin paperia. Käsiporalla poraaminen kaarevaan osaan vaatii hoksottimia - miten asetella tuki toiselle puolelle, että poranterä ylipäätään menee metallista läpi? Ja nuo takoniitit. Paholaisen keksintö. Eihän niitä meinaa saada näillä käsivoimilla edes hakattua :D melkoista urheilua siis.

Valtterilta sujui paremmin

Sain palaset aika lailla muotoonsa, mutta törmäsin pieneen ongelmaan: 4 x 1 mm pelti = 4 mm peltiä. Eli takoniitti oli erittäin vaikeaa saada paikalleen. Pidempiä niittejäkin löytyi, mutta ne tuppasivat menemään vinoon takoessa.

Reikien paikkojen zoomausta.


Lukkopihdit olivat näppärä apu.


Ja tämä tässä:




Ei ole minun. Valtteri teki omansa samoilla kaavoilla, mutta sai valmiiksi.

Minun jäi kesken. Ehkä käyn joskus tekemässä loppuun iltapajassa, jos jaksan. Aika fyysisesti rankkaa hommaa kuitenkin. Tai sitten myyn esteettisesti rajoittuneen, keskeneräisen kypärän jollekin kympillä. Anyone?


torstai 22. marraskuuta 2012

"Ai siitä tulikin vihree...?"

Maskottupukuni, arvon herra Mulgarath on nyt edistynyt ihan kiitettävästi. Raportoin tässä vaiheessa muuttuneista suunnitelmista: ensinnäkin, silmä. Lähdekuvia selattuani hoksasinkin, että se näkevä silmä ei ole punainen vaan keltainen. No big deal, siitä tulee siis keltainen. Revultex- suunnitelmastani luovuin kokonaan, koska se toisi pukuun hirveästi lisää painoa. Sen sijaan päädyin päällystämään koko tyypin froteepintaisella trikoolla.

Aloitin niillä silmillä. Silmän pinta on yleensä kostea --> kiiltävä. Lisäksi meikäläisellä kriteerinä läpikuultavuus sen lediefektin takia. Opettaja suositteli tyhjiömuovaimella tehtyjä puolipalloja. Jostain päin koulua ilmeisesti semmoinen muovain löytyy, ja niitä puolipalloja on luokassa laatikollinen. Tarpeeksi pienten löytäminen oli vähän hankalaa, joten jouduin saksimaan niitä pienemmiksi ja lopulta litistämään oikeaan kokoon suoraan silmäkuoppaan. Maalasin silmät puolipallojen nurjalle puolelle.

Sokea silmä

Kiiltoa.
Huomasin myös että testailuun käyttämäni ledivalo ei sovikaan tarkoitukseen, koska se ei pysy päällä. Jouduin metsästelemään uuden, joka olikin yllättävän kirkas.

Sovittelua

Sokea silmä paikallaan

Ja valoleikkejä!

Koululta löytyi vaaleansinistä froteelakanaa, jolla aloin päällystää vaahtomuovia. Päällystekankaan pitäisi muuten aina olla trikoota, koska siitä on mahdollista poistaa ryppyjä venyttämällä. Aina sitä oppii uutta, tästä liimasta en ollut ennen kuullutkaan - sprayliima.

Sprayt säilytetään ylösalaisin tukkeutumisen estämiseksi - uutta tietoa tämäkin.

Eli liimaa suihkutettiin vaahtomuoville ja paineltiin kangas kiinni. Suojavarusteina tietysti essu ja kumihanskat. Kun tuo töhnä jämähtää johonkin niin se muuten jämähtää.


Tehdään vetokaapissa, koska sprayliima ei ole hyväksi keuhkoille...
Nenä oli varsin konstikas tapaus, mutta onnistui sitten lopulta.

Lähikuvaa

Luokkakavereiden reaktiot olivat kerrassaan mainioita, kun aloin pohjamaalata pukua vihreällä. Kummakos tuo, ensin se oli ollut vaaleanpunainen ja sitten vaaleansininen, ja nyt siitä olikin yhtäkkiä tulossa myrkynvihreä :D


Ensimmäisen maalikerroksen alla.
Lisää väriä.

Maalin sekoittelin ihan itse. Lateksimaali, C-pohja (ymmärsin niin, että C-pohjaan voidaan sekoittaa tummaa väriä, kun taas A-pohjaan tehdyistä tulee aina vaaleita). Oikean värin löytäminen oli yllättävän hankalaa, maaliastian reunat meinasivat loppua kesken.
Huomio sprayliimasta: liimaus tykkäsi pettää niistä kohdista, joihin lotrasin reilummin maalia. Ei pitäisi olla vesiliukoista, mutta ei ilmeisesti pidä uittamisesta.

Ledin pidikkeen mallailua paikalleen.


Liimasin ledivalon, silmät ja luomet paikoilleen perinteisesti kuumaliimalla. Valosilmästä tuli oikein vaikuttava :D

Naamion katseluaukkona toimii monsterin suu. Olisi vähän tylsää nähdä Mulgarathin suusta pilkistävän jonkun kasvot, joten suuaukko piti peittää. Maalasin pinkkiä tylliä mustaksi ja kuumaliimasin sitä pari kerrosta nurjalle puolelle.



Korostin puvun muotoilua vielä akryylimaalilla maalaamalla korkeampia kohtia vaaleammaksi ja uurteita tummaksi.


Seuraava vaihe olisi oksien istutus takaraivoon, projekti jonka käytännön toteutuksesta ei ole niin mitään mielikuvaa.